Groepspraktijk De Alverberg is een netwerk en samenwerkend collectief waarin experts zich verbinden om de best mogelijke zorg te bieden aan mensen die op zoek zijn naar een gespecialiseerde begeleiding op maat. Het team bestaat uit maatschappelijk werkers met ervaring als hulpverlener in therapeutische context of bij verschillende hulpverleningsorganisaties in Limburg. Elk heeft zijn eigen opgebouwde kennis, ervaring & expertise met een focus op bepaalde doelgroepen.
Familiale bemiddeling
Wat is bemiddeling?
Via een bemiddelingsgesprek kan je bij een relatiebreuk de eigen prioriteiten op een rijtje zetten en help ik jullie als koppel om deze ook helder te communiceren naar elkaar en ook te luisteren naar wat de ander voelt, zodat er echt samen in gesprek kan worden gegaan.
Door belangrijke maar gevoelige kwesties zoals (co-)ouderschap en verdeling van goederen bespreekbaar te maken, wordt voorkomen dat het conflict nog verder escaleert. Alle nodige juridische informatie krijg je helder uitgelegd, maar ook ieders emoties krijgen een plek. In het beste geval wordt een gerechtelijke procedure met advocaten vermeden, en de kostprijs van een regeling via bemiddeling is sowieso lager.
Voor wie?
Je kan bij mij terecht wanneer het niet meer lukt om met elkaar te praten. Doorheen de chaos en de emoties zoeken we samen naar een oplossing waarin alle partijen zich kunnen vinden.
Ik ben erkend familiaal bemiddelaar en tevens notarieel jurist, en kan dus bemiddelen in zowel juridische als emotionele kwesties.
Hoe gaan we te werk?
Ik start steeds met een kennismakingsgesprek waarin jullie de situatie kunnen schetsen. Daarna licht ik toe hoe de bemiddeling zal verlopen, zodat jullie kunnen beslissen of je wenst op te starten.
Bij toezegging volgt een traject van bemiddelingsgesprekken, die telkens 1-2 uur duren. Tijdens deze gesprekken ben ik aanwezig als onafhankelijke derde partij die waakt over de kracht van verbinding. Het is de betrachting om jullie nieuwe inzichten te brengen die doordringen tot de essentie, zodat jullie op een toegankelijke manier in een beperkte tijd worden geholpen.
Verslavingszorg
Voor wie?
Anniek Vanbriel werkt al 25 jaar met mensen die niet altijd weten om te gaan met emoties. Mensen die problemen hebben met drugs en alcohol, met een impulscontrole of/en met seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Hoe gaan we te werk?
Wat heb jij nodig? We gaan samen op zoek naar je gedragspatronen, en hoe je die kan doorbreken. We gaan aan de slag met wie jij bent, en de rugzak die je bijhebt. Ervaringen kunnen we niet wissen. Maar we kunnen ze wel aanpakken zodat je je rugzak gaat dragen als een berg ervaringen, en niet als een last. We verhogen je draagkracht, zodat je kwetsbaarheid je sterkte wordt.
We werken cognitief: hoe denk je nu, en hoe wil je gaan denken? Voelen, denken en doen zijn immers nauw met elkaar verweven. Wanneer je anders leert denken, zal dat ook een grote invloed hebben op je voelen en doen.
Planning
We plannen een sessie om de twee weken. Na elke sessie krijg je huiswerk mee, zodat je het verworven inzicht kan toepassen om meer bewust te worden. We werken samen zo lang als nodig is, maar soms zijn enkele sessies al voldoende om je patroon te onderkennen en te doorbreken.
Als shiatsu-therapeut werkt Karine naar relaxatie en ontspanning toe. Mensen met slaapproblemen, chronische pijn of fibromyalgie kunnen hierin verlichting vinden. Shiatsu kan ook toegepast worden bij emotionele verwerking. Het lichaam moet soms eerst de emotie of pijn kunnen loslaten om de weg vrij te maken voor verwerking.
Rouw en verlies is een zeer breed thema. Er zijn veel situaties waarin je verlies moet verwerken, en telkens gaat dit gepaard met een proces van rouw. Je kan rouwen wanneer een dierbare persoon in je leven wegvalt, maar evengoed kan het gaan om een afscheid van een periode in je leven, van je werk, van je relatie. Soms zijn het verwachtingen en ideeën die je moet achterlaten of bijstellen, of moeilijke keuzes die zich stellen. Voor wie moet leren leven met een ziekte of beperking, bij zichzelf of in de omgeving, is afscheid nemen van het fysieke welzijn een belangrijke stap. Het is een uitdaging om verder te leven in de nieuwe situatie, met het nieuwe idee, met de keuze die je hebt gemaakt.
Hoe gaan we te werk?
Rouw- en verliesconsulent Karine Ruttens werkt rond rouw en verlies vanuit gesprekstherapie, creatieve therapie, wandelcoaching en lichaamsgerichte therapie. Samen met haar ga je op zoek naar wat jou persoonlijk ondersteuning en erkenning kan bieden in het rouwproces, en start een mooie zoektocht naar betekenisgeving.
Animal Assisted Therapy
Voor wie?
Kinderen, jongeren en gezinnen - al dan niet met een bijzondere opvoedings-vraag (zoals bvb. ASS, ADHD, hoogbegaafdheid, ...) - die moeilijk contact kunnen leggen met anderen en met zichzelf, of moeilijk de gevoelens van anderen en zichzelf kunnen lezen.
Hoe gaan we te werk?
Samen met mijn therapiehond Lola (een flatcoated retriever) gaan we op pad om grenzen te verleggen in je persoonlijke ontwikkeling. Hierbij maak ik gebruik van het BLAD-model, een doelgerichte werkvorm waarbij een dier wordt geïntegreerd in het begeleidingsproces. Deze vorm is erop gericht de kwaliteit van het leven te verbeteren op veel verschillende terreinen: psychisch, sociaal, emotioneel, gedragsmatig, cognitief of lichamelijk. Lola helpt mij om op een aangename en leerrijke manier verbinding te maken met mijn cliënten.
Planning
Wanneer je bij Lola en mij komt met een hulpvraag, is het belangrijk dat je bij ons terecht kan met je eigen noden en vragen. Als start van ons gezamenlijk proces wil ik vooral luisteren en observeren, om daarna voorzichtig de verbinding aan te gaan. Je bepaalt dus zelf het tempo, de richting en de duur van het pad dat we samen bewandelen.
Onze praktijk is gevestigd in het Lolahuis in Houthalen. Makkelijk bereikbaar en dicht bij het bos wat we vaak gebruiken als werkterein.
Loopbaancoaching
Over Recha Bervoets
Het werkgeluk dat ik zelf ervaar in mijn job als loopbaancoach wil ik graag aan anderen doorgeven. Mijn jarenlange ervaring in human resources helpt me hier absoluut bij. Die achtergrond heeft me naast sterke mensenkennis en inzicht in menselijke drijfveren ook een uitgebreide en brede kennis van de arbeidsmarkt opgeleverd. Mijn coachingsstijl word vaak omschreven als warm en empathisch, maar ook zacht confronterend.
Voor wie?
Voor iedereen die meer voldoening in zijn werk zoekt, een nieuwe wending aan hun carrière wil geven, of met andere vragen zit rond hun loopbaan, werkstress & burnout.
Hoe gaan we te werk?
We starten met een gratis en vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek. Ik luister graag naar jouw vragen en noden, en leg je stap voor stap uit hoe we samen aan de slag gaan om jouw professioneel recept te vinden. We bekijken ook of je recht hebt op loopbaancheques en hoe je die kan aanvragen.
Indien je beslist om van start te gaan, leggen we onze agenda’s naast elkaar en maken we een eerste afspraak. Afhankelijk van je situatie wordt het traject over een aantal maanden gespreid. Samen komen we tot een concreet actieplan.
Particulieren kunnen zowel met als zonder de loopbaancheque van VDAB bij me terecht voor individuele coaching op maat.